Project Details

When electrical engineer turned serial entrepreneur Massy Medhipour wanted to create a multi-generational family retreat within the luxury Martis Camp private community in Lake Tahoe, California, she enlisted legendary architect Peter Q. Bohlin to help realize her vision.


Bohlin, who describes himself as "a modernist by training but a humanist by practice" is the founding principal of Bohlin Cywinski Jackson, a practice known for emphasizing the relationship between the built structure and surrounding environment. Their work is guided by investigating the nature of people and how they interact with the natural world. Medhipour wanted the home to work in concert with the environment as one seamless entity as if part of the landscape itself. As well as Bohlin Cywinski Jackson, Medhipour brought in Wisemen Group Interior Design to collaborate on the interiors. Wisemen Group specializes in projects that reflect attention to local history and indigenous motifs, as well as existing architectural features and site requirements. With several other Martis Camp properties in their design portfolio, WGID was familiar with the ecological attributes of the region and was able to organically incorporate them throughout the interiors.

The residence offers panoramic views of the Pacific Crest Trail that the architect's design prioritized via extensive use of floor to ceiling glass wall/windows along with careful site orientation.

The mountain getaway is delineated into three distinct intimate spaces for Medhipour and for each of her two grown children and their families, along with a central communal living area for socializing, relaxing, and making memories. The common area begins with a glass-enclosed entry pavilion leading into a skylight covered stairwell uniting the three levels.

Just off the entryway are the vast 'great room' and attendant living and dining spaces. With dramatic views and 23 ft high ceilings, the great room forms the heart of the home. Adjoining outdoor decks and a large lanai also function as common spaces, as does a semi-subterranean level which caters to the diversity of age ranges within the family by offering a wine room, games room, and golf simulator.

Family matriarch Medhipour has a private suite perched above the great room, and her children and grandchildren occupy the two wings to the east and south. The property faces west, with its rear facing the neighboring properties along the evergreen-lined east access road, maximizing privacy and offering a sense of seclusion whilst still being functionally integrated into the micro community. The rear of the home is screened by a facade of overlapping cedar elements, some solid and some slatted, creating interplays of light and shadow in relationship with the surrounding trees and snowfall and also in relationship with the interior spaces.

 

Medhipour's son's family wing comprises the southern volume of the home and is sheathed in grey siding. Her daughter's family wing lies at the north end and is sheathed in grey, and the large central common area is defined by a double-sided steel-frame structure of crimson-stained cedar slats. This striking pop of color amidst the earth toned hues of the rest of the property and its surrounding mountainscape is evocative of a vibrant burst of energy rising from the land to infuse the home with natural and organic vitality.

The slatted wall extends from the snow-covered ridgeway and into the house itself, morphing into a double-sided feature wall in the entry hallway and representing the beating red heart of the great room, then being woven in to create one side of the central three-story stairwell, the main wayfinding artery of the home. The wall leads to a delicate bridge across the entry and into Medhipour's copper-clad master bedroom suite.

The west facade is almost entirely glass, including many floor to ceiling windows. The use of glass was done not only to maximize views and create unexpected sightlines at different angles but also to collapse the barriers between outside and inside. The designers wanted the views and spaces to be unexpected, for the residence as a whole to resemble 'unfolded origami'. To create this seamless feel, the design team enlisted aluminum specialists Reynaers Aluminium.

Traditional panes for window area sizes as large as those required for the 23-foot-high great room would need to be extremely thick to accommodate load bearing standard and to offer appropriate insulation (particularly for a mountain region which experiences significant fluctuations in temperature between snowy winters and sun-drenched summers. Functionality traditionally compromises aesthetics when it comes to the technical aspects of window fittings. In addition, large window areas typically require several joint clamps or beams, disrupting the panoramic feeling of their viewscapes.

Reynaers Aluminium has developed unique solutions for glass installation with their proprietary sliding door and window systems which facilitate ultra-slim profiles to create clean lines, sleek design, and maximum uninterrupted viewport width. These solutions use durable materials to solve architectural challenges without compromising on appearance, practicality, or performance metrics. The residence features extensive wall to ceiling windows as well as sliding doors to outdoor terraces and patios which allows views to be brought in without bringing in adverse weather elements, keeping occupants cool in summer and warm in winter through superior comfort metrics.

As the core gathering space, the great room features a kitchen island that can seat twelve and a dining area that accommodates twenty, all framed against sweeping valley views as if dining al fresco. The theme of fusion with nature is extended into the home through the extensive use of natural materials throughout the project, such as slate and pine-board flooring, Douglas-fir ceiling and wall panels, and custom Douglas-fir cabinetry. In addition to the crimson feature wall, other internal pops of color include a deep blue steel column appearing to hold up a dropped ceiling (actually the corner bedroom of Medhipour's upstairs suite) clad in verdigris copper panels. The verdigris picks up the many shades of green expressed in the foliage outside and the blue column evokes the blue of the evening sky dotted with stars as well as the waters of nearby Lake Tahoe. The color is also used on some bathroom walls. The red motif from the feature wall is picked up in subtle threads throughout the decor, such as red-hued rails in the children’s bunkhouse beds, splashes of color on throw rugs, and tableware accents.

For the most part though, the interior color palette matches that offered by the landscape, bringing the outdoors into the home itself as the large glass walls dissolve boundaries between outdoor and indoor, between built structure and geographic structure. Metal and lava stone nesting tables and neutral toned custom furniture adorn the house. A 16-hide cowhide rug sits at the foot of the great room’s fireplace, itself enclosed in tawny tinted board-formed concrete.

Upstairs, Mehdipour’s luxurious master suite includes sleeping and living quarters, a totally glass-enclosed bathroom perched high atop the ridge, and an adjoining roof deck complete with a hot tub and fire pit. A custom leather bedhead, throw blankets and cozy armchairs are upholstered in soft green shades aligning with the verdigris panel cladding soffits which frame the single-pane bedroom window wall that give the feeling of living amongst the treetops. This is Medhipour's favorite design element. In her words: "You look at this and it is just magic - the master bedroom has an entire wall of glass. The frame is so elegant and thin that it just disappears…"

“YOU LOOK AT THIS AND IT IS JUST MAGIC - THE MASTER BEDROOM HAS AN ENTIRE WALL OF GLASS. THE FRAME IS SO ELEGANT AND THIN THAT IT JUST DISAPPEARS”

The home succeeds in being both an intimate retreat and part of a bustling, living ecosystem; being both strikingly modern and also elegantly rustic - and in functioning as both a contemporary residence with the latest in comfort, safety, and lifestyle amenities that comprise the different sections' multigenerational programs whilst being fundamentally anchored to ancient geographic and ecological patterns, ebbs and flows, and dissolving distinctions between the natural and built environment.

 

Fabricator: 
Reynaers INC
Location: 
California, United States of America
Photographer: 
Used systems: 
Doors
 
Windows
 
Sliding Systems
 
Curtain Walls
 
Complementary Systems

Explore Reynaers' Projects

__

Bunkowski Residence

View all images of Bunkowski Residence and discover the partnerships and used systems.

Care First Animal Hospital

This building in Raleigh, North Carolina will be the first animal hospital to adhere to Passive House standards in the US.

One Steuart Lane

Directly overlooking the iconic Bay Bridge in San Francisco, California will be the luxury residential building One Steuart Lane

The Galerie

This luxury apartment is located in the art district of Long Island City.

V-Plan

This V-shaped house with a huge expanse of windows allows its owners to take in the beautiful surroundings.

The Rheingold

This unique apartment complex designed by award-winning ODA Architecture is located at 10 Montieth Street in Brooklyn, New York City. It covers an entire block in the Bushwick neighborhood - totaling 488,951 square feet.

809 Broadway

809 Broadway is located in Greenwich Village, a neighborhood on the west side of Manhattan, New York City. It is a quick walk away from Union Square station, making the commute easy for residents and employees.

Brick City House

The home is located in a Denver, Colorado neighborhood containing mostly older and smaller houses; however, the newer renovations in the area feature large, complex projects.

Dean Street

Located on the corner of Franklin Avenue and Dean Street in Brooklyn, New York, this condominium complex contains one hundred twenty residences and twenty thousand square feet in retail stores.

Flying Star Residence

The Flying Star residence is a well-crafted contemporary home located in Bridger Canyon, a private residential enclave just outside of Bozeman, Montana.

Forest View Residence

The Forest View Residence is a 3200 sqft., 3 bedroom modern home that focuses on views of nature through its contemporary window & doors while blending clean lines with traditional materials.

Iron Horse

This beautiful lakeside home is located in Kalispell, Montana. This residence is perfectly situated between the trees with a beautiful view of the lake and mountains ahead.

The Jackson

The Jackson is an eleven-story building located in the heart of Long Island City, New York. The exposed concrete pays tribute to the industrial past of the city.

Martis Camp

Massy Medhipour wanted to create a multi-generational family retreat within the luxury Martis Camp private community in Lake Tahoe

Modern Prairie House

The Modern Prairie House is comprised of a 325 m² main residence, a large garage and an additional guest house located in heart of Sonoma Wine Country, California

Painted Feather

Rising from the desert sands in an exclusive enclave within Las Vegas, NV, the Painted Feather residence is a 9600 sqft. estate that redefines the essence of the modern home.

Tribeca Rouge

This ten-story condominium is 18,000 square feet with eight full-floor units. The residences feature floor-to-ceiling windows where tenants can have unobstructed views of the stunning Manhattan skyline. The architects of Woods Bagot designed the rooms to be open and airy - choosing Reynaers' slim windows to allow for plenty of natural daylight.

Bevel LIC

What was once an old parking lot is now an exquisitely designed apartment building in Long Island City, New York. 

The Giving Tree

The contemporary design of this project was influenced by its setting in an enchanting forest in Northern California to create a quiet presence within the woods.

Juniper Home

This modern home in the mountains has some of the best views in Vail, Colorado. The architectural design is an open floorplan with indoor-outdoor living made possible with Reynaers sliding glass walls.

Villa Nova

Nestled in the Blue Ridge Mountains of Asheville, NC, Villa Nova offers stunning 360° views with floor-to-ceiling Reyaners windows.

Roberto Lane

The Roberto Lane home is built on a hilltop in Los Angeles and features Reynaers floor-to-ceiling windows and sliding doors.